Wat houdt een BKR registratie precies in?

Het BKR is een afkorting voor het Bureau Krediet Registratie. Het BKR is gevestigd in Tiel. Hier staan alle kredieten geregistreerd die iemand heeft of de laatste vijf jaar heeft gehad. Dat is echt niet alleen maar negatief want ook een abonnement voor een mobiele telefoon staat hier geregistreerd. Waarom is een BKR registratie nodig. Dit is nodig om te voorkomen dat jij zelf of anderen in de problemen komen. Doordat je misschien teveel gaat lenen. Het is echt niet zo dat je een BKR registratie al iets negatiefs moet zien. Het is namelijk zo dat je met je BKR registratie kunt laten zien dat je geen wanbetaler bent.

Je hoeft echt maar eenmalig een paar honderd euro rood te staan en je krijgt al een BKR registratie. Bijna iedereen heeft wel een BKR registratie. Ook woningbezitters met een hypotheek kunnen bij het BKR geregistreerd staan. Maar dit is pas op het moment dat een huiseigenaar een aantal maanden nalatig is geweest met de hypotheek betalen. Veel mensen denken dat een BKR registratie negatief is. Ze maken gelijk een associatie met een betalingsachterstand hebben. Terwijl dat in hele veel gevallen helemaal niet aan de orde is. Betaal je al je rekeningen en leningen netjes op tijd dan heb je bij het BKR een hele positieve registratie staan.

Een negatieve BKR registratie en toch geld lenen

Wil je een persoonlijke of ander soort lening gaan afsluiten. Dan gaat de bank of kredietverstrekker informatie opvragen bij het BKR. Aan de hand van de informatie die het BKR geeft bepaalt de bank of de aanvraag voor de lening wel of niet in behandeling gaat en of geaccepteerd gaat worden. Heb je toch een BKR registratie waar in staat aangegeven dat je ook nog een andere lening hebt lopen. Dan zal de bank uit een soort zelfbescherming en ook uit bescherming naar jou toe je aanvraag voor een lening hoogstwaarschijnlijk wel gaan weigeren. Maar dat wil niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn om geld te lenen.

Er zijn genoeg andere aanbieders die geen gebruik maken van een BKR toetsing. Op die manier kun je dan alsnog een lening afsluiten. Het is natuurlijk wel een risico als je al een lening hebt lopen. Het gevaar is dan wel dat het met twee leningen wel een stuk moeilijker wordt om netjes en op tijd aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

Om dit soort situaties te voorkomen is een registratie bij het BKR helemaal niet verkeerd. Het is heel goed mogelijk om nog een extra lening af te sluiten zonder informatie van het BKR. Het is natuurlijk altijd zo dat een kredietverstrekker geen enkel risico wil lopen. Dat men er vanuit kan gaan en men zeker weet. Dat je ook heel de lening inclusief rente of bijkomende kosten terug kunt betalen of gaat aflossen aan het einde van de looptijd.

Moet ik voor een BKR registratie zelf contact opnemen bij het BKR?

Het is in Nederland verplicht dat de bank of kredietverstrekker de gegevens over leningen doorgeeft aan het Bureau Krediet Registratie. Zodra jij een lening afsluit geeft de bank deze gegevens gelijk door. Je hoeft hier verder zelf niets aan te doen. Wil je graag weten wat voor BKR registratie je hebt staan. Dan kun je altijd even contact opnemen met het BKR. Maar meestal is dit niet nodig omdat je in grote lijnen zelf wel weet of je geregistreerd staat bij het BKR. Wil je toch weten of het een positieve of negatieve registratie is en wat je daar eventueel aan zou kunnen veranderen. Je kunt altijd op de site van het BKR kijken voor extra informatie over BKR registratie of contact opnemen als je wat wil weten over jouw persoonlijke registratie bij het Bureau Krediet registratie.

Wat valt er onder de categorie positieve BKR registraties

Een BKR registratie hoeft niet altijd maar negatief te zijn. Daar hadden we het al eerder over. Om een goed beeld te krijgen van positieve BKR registraties. Gaan we hier een paar voorbeelden opnoemen waarbij je misschien niet gelijk denkt aan een positieve BKR registratie.

In de volgende voorbeelden hebben we te maken met een positieve BKR registratie:

  • Bij een kredietlimiet op je rekening dat houdt vaak ook in dat je mag rood staan;
  • Bij een creditcard;
  • Als je gebruik maakt van achteraf of een uitgestelde betaling;
  • Maar ook bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Het is natuurlijk wel zo dat we bij deze voorbeelden er wel vanuit gaan dat je altijd keurig en netjes op tijd gaat betalen. Alleen op die manier blijft jouw registratie bij het BKR positief. Registratie bij het BKR is in de meeste gevallen niet iets waar je heel angstig of bang voor moet worden. Zie het BKR als een goede bescherming voor de geldverstrekker maar ook voor de geldnemer.